A túlsúly káros következményei

A növekvő túlsúly növekvő egészségügyi kockázatokhoz vezet, az elhízás hosszú távon igen súlyos következményekhez vezethet. Írásunkban összegyűjtjük, mely betegségek esetében jelent különösen magas kockázati tényezőt a túlsúly kialakulása.

 

diéta

1. Szív- és érrendszeri panaszok

A testtömeg növekedésével együtt jár a zsírszövetek száma is gyarapszik, nő a szervezetben keringő vér mennyisége, ezzel együtt pedig nő az artériák falára nehezedő nyomás. A túlsúly növeli a szív terhelését, ezáltal fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

A testtömeg növekedése a vér inzulinszintjének emelkedését, ezáltal az erek (különösen a verőerek) megvastagodását eredményezi, mely szintén a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

2. Koszorúér-betegség

Túlsúly esetén a szívet ellátó artériák, másnéven koszorúerek falában zsíros, elmeszesedő lerakódások, ún. plakkok alakulnak ki, ezeken keresztül válik ki a véralvadék is. Ezek a lerakódások hosszú távon beszűkítik a szívet ellátó ereket,csökkentve az oxigénigényes szívizom vérellátottságát. A csökkent vérellátás mellkasi fájdalmat okoz. Ha egy beszűkült artériában vérrög képződik, vagy egy máshonnan jövő vérrög megakad, az adott ér által ellátott szívizom nem kap megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot, ami szívinfarktushoz vezet.

3. Cukorbetegség:

A 2-es típusú cukorbetegség egyik legnagyobb rizikófaktora a túlsúly. A túlsúly következtében a zsírszövetek érzéketlenné teszik szervezetünket az inzulinnal szemben, így a cukor a vérben marad, növelve a vércukorszintet. A megemelkedett vércukorszint számos további szövődményhez vezet.

4. Koleszterinszint emelkedése:

Az elhízás a trigliceridszint növekedéséhez, továbbá a rossz koleszterinként ismert LDL-koleszterin növekedéséhez vezet, a jó koleszterin, a HDL szintjének növekedését azonban csökkenti.  

5. Stroke

Az erek elmeszesedése az agyat ellátó artériákat is érinti. Ha egy beszűkült ér által ellátott agyterület nem kap elég oxigént és tápanyagot, az agyi infarktushoz, másnéven stroke-hoz vezethet. Elhízás esetén nagyobb a stroke kialakulásának kockázata.

6. Ízületi problémák:

A túlsúly fokozza az ízületekre - különösen a csípő- és térdízületekre - nehezedő terhelést, ami az ízületek gyulladásához és ízületi betegségek kialakulásához vezethet.  

5. Alvásapnoe és mentális panaszok

Az elhízás összefüggésbe hozható az alvásapnoe kialakulásával. Az alvásapnoé egy veszélyes kórállapot, melynek esetében a beteg álmában abbahagyja a légzést, amikor azonban levegőt vesz, hangosan horkol. Az alvás során a felső légutak elzáródnak, ami súlyos esetben gyakori éjszakai ébredéshez és nappali fáradtsághoz vezethet. 

6. Májproblémák kialakulása

Az elhízás eredményeként nő a májban található zsír mennyisége, mely jelentős túlsúly esetén a májműködés zavarához is vezet, hosszú távon pedig komoly májproblémák kialakulását eredményezheti.

Fogyókúrás termékek vásárlása

Ukko tea Fogyasztóteakeverék 150g

Ukko tea Fogyasztó teakeverék 150g

Mate tea, zöld tea, fahéj, gyömbér, kapor, koriandermag és fodormenta teakeverékével a tartós és hatékony fogyás eléréséért.

Ár: 3490 Ft
Megnézem

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Mezeikatángos teakeverék 100g

Györgytea Mezei katángos teakeverék 100g

A Karcsúsító tea néven is ismert, mezei katángos teakeverék gyomorerősítő, gyomorvédő, vízhajtó és zsírégető hatású gyógynövényeket tartalmaz.

Ár: 3990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!